Noordrand Rotterdam

Natuurgebied, Recreatiegebied

De ooievaar haalt er kikkers en muizen: de polders Schieveen en Vlinderstrik liggen pal achter het vliegveld en veranderen in hoog tempo van boerenland naar nieuwe natuur met koeienboeren die aan natuurvriendelijke landbouw werken.

Ackerdijkse Plassen
De Ackerdijkse plassen liggen aan het einde van de Hofweg, de weg dwars door polder Schieveen. Rondom het natuurgebied loopt een pad langs uitkijktorens en vogelhutten. Je kijkt uit over drukbezochte graslanden waar de grutto’s lopen en kieviten buitelen. Vanuit de hut is er kans een ijsvogel te spotten. Met een felblauwe flits en een plons in het water is dit vogeltje uit duizenden te herkennen. De puntige aalschoversnesten in de dode bomen in het moeras passen in een griezelfilm. In de schemering komen de Rotterdamse zilverreigers aanvliegen om de nacht door te brengen. Ze verzamelen eerst allemaal op de grond bij het water, één zilverreiger geeft een seintje en ze vliegen allemaal op in de bomen. Midden in het natuurgebied ligt de oeroude boerderij Ackerdijkse Plassen, een keer per maand kun je vanaf hier het beschermde gebied ontdekken met een boswachter.
Download hier de wandelroute rondom de Ackerdijkse plassen

Oevers van de Zweth
De rivier de Zweth ligt tussen de rijksweg en de brug aan het einde van de Hofweg. Er loopt een smal grintpad over de dijk. Gele plomp en waterlelie groeien in het water, rietsigaren staan aan de oever en zwaluwen scheren over het water met op de achtergrond de stad Rotterdam.

Landgoed de Tempel
Aan de linkerkant van de rijksweg ligt Landgoed de Tempel. Je komt er vanuit de Hofweg via een tunnel onder de weg, volg de borden Crematorium Hofwijk. De Tempel is een statig landgoed met eeuwenoude tuinen. De oude baroktuin is bewaard gebleven, ook de beelden zijn er nog. De oudste eik van Rotterdam staat hier. Het landgoed is gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Boerenshoppen langs de Hofweg

Langs de Hofweg liggen boerderijen en tuintjes. Haal hier verse eieren en koop bij Harrie’s moestuin groenten rechtstreeks uit de grond.

Melkschuur in de Vlinderstrik
De Melkschuur is het natuur informatiepunt vlakbij metrostation Rodenrijs. Voor kinderen zijn schepnetjes te krijgen om beestjes te ontdekken in de poldersloten Rondom de Melkschuur ligt een tuin vol wilde bloemen. Of klim over een hekje en loop dwars door de weilanden over het struinpad. In de zomermaanden is de melkschuur in het weekend open.

Share

Adres & Contact