Ukraine: find the latest information regarding the ongoing situation and emergency traveling to the Netherlands

Rotterdam Art Week: DIY Routes voor ‘dummies’

Rotterdam Art Week: DIY Routes voor ‘dummies’

Kies jouw eigen route door kunstzinnig Rotterdam tijdens de Rotterdam Art Week!

Credits: Almicheal Fraay

Rotterdam Art Week: DIY Routes voor ‘dummies’

Tijdens de Rotterdam Art Week van 18 t/m 22 mei is de Maasstad het epicentrum van kunst, design en creatief ondernemerschap. Waar moet je zijn en wat moet je zien? In de wervelstorm aan exposities, installaties, open ateliers en andere activiteiten is het moeilijk kiezen, daarom zijn er vijf Do It Yourself-routes ontwikkeld. Volg één (of meerdere) van deze ontdek-het-zelf routes en je weet zeker dat je een goede mix van allerlei moois en inspirerends te zien krijgt op het gebied van kunst, design en architectuur. Volg ze te voet, met het OV, eigen vervoer, een VanMoof e-bike of de MINI pendeldienst: ergens komen is deze week zeker géén kunst! Van elke route lichten we hieronder twee bijzondere plekken uit die getuigen van Rotterdamse vernieuwingsdrang en ondernemerschap.  

Route 1: Centrum Noord/Oost  

Bijzondere tentoonstellingen, veel fotografie en jong talent bij The New Current én nieuwkomers als HIM en GAEA Studio.

Het Industriegebouw Modern (HIM)
De ‘bedrijfscollectie’ van Het Industriegebouw (HIG) is indrukwekkend en bij elkaar verzameld door eigenaren Luuk en Esther Schotsman. Met namen als Robert Zandvliet, Sam Drukker, Harry Markusse, Sabine Marcelis, Iwan Smit, Jan van der Ploeg, Ramsy Nasr en Maarten Baas is het bovendien een collectie die steeds meer mensen met eigen ogen willen zien, vertelt Luuk. “De rondleidingen die we organiseerden, zaten in een mum van tijd vol.” Zo ontstond het idee voor HIM: Het Industriegebouw Modern, a monument for art and design. Bekijk de (letterlijk) vaste collectie van o.a. muurschilderingen zelf.

Expositie ‘Dear Future’ bij GÆA Studio in De Achtertuin
GÆA Studio is een Rotterdamse fotostudio, evenementen- en expositieruimte in De Achtertuin aan de Kralingse Oostzeedijk, geopend door fotograaf Zahra Reijs. Ze worstelde met het maken van werk in opdracht en opende daarom een eigen studio voor creatieve producties, waarmee ze op allerlei vlakken de ruimte schiep voor haar eigen project en fotoboek ‘Dear Future’. Zahra: “Ik portretteer daarbij hedendaagse jongeren die volledig zichzelf durven zijn en zie in hen de generatie van verandering.” Tijdens RAW is er een preview van haar project te zien.

Route 2: Museumpark & more

Een route door het culturele hart van Rotterdam, met de Witte de Withstraat, het Museumpark en hotspots als Depot Boijmans Van Beuningen, maar ook nieuwkomers als ROOF-A en Weisbard. 

Solotentoonstellingen bij ROOF-A 

Lobke Broos miste in Rotterdam een internationale artistieke ontmoetingsplek en besloot die met ROOF-A zelf te realiseren in het Scheepvaartkwartier. Het is een podium én trefpunt voor kunstenaars, fotografen, verzamelaars en liefhebbers. Lobke Broos: “Onze crossover tussen expositie, verbinding en ontwikkeling is onderscheidend. Mensen van kunst laten genieten, kunstenaars ondersteunen en dit alles aan elkaar verbinden, dat zijn mijn belangrijkste drijfveren.” Tijdens de Rotterdam Art Week zie je bij ROOF-A solotentoonstelling NOW+HERE van Frank van der zalm, solotentoonstelling In Elements van Sjoerd Knibbeler en previews van Hans Broek en Seet van Hout.  

Tentoonstelling ‘Hurry up and wait’ bij Weisbard 

In de nieuwe Rotterdamse buurt Little C opende schrijver en voetbalcriticus Hugo Borst zijn eigen presentatieplek aan de Karl Weisbardstraat: Weisbard. Hugo: “Vooral nieuw, vergeten en ongezien talent bied ik een podium, en eigenlijk nog meer dan dat.” Verwacht hier ook optredens, lezingen en doodgewone ‘buurtpraatjes’ want “ik wil dat dit een plek wordt waar mensen uit de buurt binnenlopen.” Doe dat vooral tijdens de Rotterdam Art Week en bekijk er dan de fototentoonstelling ‘Hurry up and wait’ van fotograaf (en dEUS-frontman) Tom Barman.  

Route 3: Design & Makers M4H Gebied

Hier ontdek je de energie van de makers en de ontwikkeling van het oude haventerrein, maar ook dé designbeurs OBJECT Rotterdam (met nieuwkomer Jewel Rotterdam), STEUR, Brutus, Huidenclub en Jungle Gym. 

Jewel Rotterdam tijdens Object Rotterdam
Maar liefst 27 sieradenontwerpers en twee studenten Sieraadvormgeving presenteren zich voor het eerst gezamenlijk bij OBJECT Rotterdam, onder de paraplu van platform Jewel Rotterdam. Dat doen ze met zowel hun eigen collecties als een speciaal ontworpen sieraad voor mannen. Zo ook Jesler Muntendam. “Een lastige opdracht, want wie bepaalt of een sieraad door een man of een vrouw gedragen kan worden?” Aanvullend organiseert Galerie Phoebus (aan de Eendrachtsweg) met Jewel Talk een lezingenprogramma over het mannensieraad.  

Brutus 

In het Rotterdamse M4H-gebied – daar waar kunstenaar Joep van Lieshout al decennia bouwt aan zijn imperium – verrijst Brutus. Dit cultuurcentrum van minimaal 7000 m2 groot huisvest tentoonstellingsruimtes, een plek voor workshops en educatie, ateliers, woon-werkplekken voor kunstenaars en een beeldentuin in de buitenruimte. Deze ‘artist driven playground’ stelt makers centraal. Hier tonen kunstenaars hun werk en is het volledige oeuvre van Van Lieshout zelf te ervaren. Onder de titel ‘Obsessions’ presenteert Brutus tot 29 mei een tentoonstelling met nieuw werk van L.A. Raven, een expositie van nieuw talent Alexandra Phillips en een installatie van Atelier Van Lieshout.  

Route 4: Van Nelle Fabriek & More

Wissel de grootste kunstbeurs in de Van Nelle Fabriek af met verschillende open atelierbezoeken, bijzondere tentoonstellingen, pop-up exposities en nieuwkomer Unity in Diversity.  

Kunstenaars kijken in de Borgerstraat
Op een paar minuten van de kunstbeurs Art Rotterdam ligt een oud schoolgebouw in de Borgerstraat. Elk lokaal is nu een studio, van een grafisch vormgever, fotograaf, keramist, kunstschilder of graficus. Het is een leuke afwisseling: na de grootse en wat serieuze kunstbeurs bekijk je hier de plekken waar kunst wordt gemaakt, en de makers erachter, in een informele setting.  

Art Market van Unity in Diversity bij Weelde 

Unity in Diversity (UID) presenteert Art Market Rotterdam bij vrijplaats Weelde tijdens de Rotterdam Art Week. Hier krijgen kunstenaars, jonge creatieven, fotografen en muzikanten een podium en worden verschillende soorten kunst tentoongesteld én verkocht tegen betaalbare prijzen. Ben je op pad met kinderen? Dan zit je hier goed! In de kunstzinnige workshops (voor 8 tot 17 jarigen) kunnen ze hun (ongetwijfeld opgedane) inspiratie direct kwijt. Meld je van te voren wel even aan.  

Route 5: Rondje bruggen en eilanden

‘Op Zuid’ tref je fotografische parels bij Rotterdam Photo en Het Nederlands Fotomuseum, maar ook jonge kunstenaars ‘aan het werk’ (Putsebocht 3), hedendaagse muurschilderingen en twee inspirerende eilanden (Tante Nino op het Noordereiland, Buitenplaats Brienenoord op het Eiland van Brienenoord). 

Tante Nino 

In 1998 kwam de Georgische Nino Purtskhvanidze naar Nederland voor grote liefde en filmmaker Pieter Jan Smit. Op het Rotterdamse Noordereiland halen Nino en Pieter Jan sinds 2011 de wereld naar zich toe met Tante Nino: galerie, plek voor performance en gesprek en de culturele hotspot voor de buurt en de stad. Nino: “Het idee voor deze plek is een logisch gevolg van wat wij doen en waar we van houden. Pieter Jan is filmmaker, ik fotografeerde en we houden allebei van lekker eten, koken en mensen  ontvangen.” Ze biedt kunstenaars een nieuw publiek, ze biedt (buurt)bewoners een andere kijk op kunst, ze zorgt dat erover gepraat wordt. Soms staan musici de ene avond in de Doelen en de volgende avond in Tante Nino’s intieme huiskamersetting. Tijdens RAW zie je hier ‘Face Your Fears’, een keramiekproject van Georgisch-Duitse kunstenaars Sophia Tabatadze en keramist Nona Otarashvili-Becher. Ter afsluiting van de week is er op zondag een pianoconcert en aansluitend een diner. 

Murals Inc 

Verschillende kunstenaars maakten de afgelopen maanden kunst in de openbare ruimte van Rotterdam. Deze zijn voor zover mogelijk naar Murals Inc. aan de Piekstraat gesleept voor de expositie: ‘…as an alternative to blah blahblahblah…’  (gebaseerd op een tekstregel van graffiti-duo SAMO in de jaren tachtig). Dit is vastgelegd en tijdens de Rotterdam Art Week te zien als film. 

Deze routes tonen slechts een greep uit het grote aanbod van de Rotterdam Art Week, om je letterlijk en figuurlijk wat richting te geven. Bekijk de uitgebreide routes zelf en de volledige programmering hier. Veel plezier! 

201908_Zomer10_AdrienneWildeman 201908_Zomer10_AdrienneWildeman