Ukraine: find the latest information regarding the ongoing situation and emergency traveling to the Netherlands

Toen en nu

Toen en nu

Vandaag de dag is de Binnenrotte een kosmopolitische plek met hypermoderne architectuur en een continue bezoekersstroom. Je kunt je bijna niet voorstellen dat Rotterdam hier is ontstaan uit niets meer dan een riviertje, de Rotte.

Het ontstaan van Rotterdam

Anno 1270 werd in de Rotte een dam gebouwd, waardoor een kleine vissersnederzetting ontstond. De handel en de scheepvaart bloeiden op, waardoor ‘Rotterdam’ in sneltempo groeide. Tussen 1866 en 1872 werd de Nieuwe Waterweg gegraven, die Rotterdam met de zee verbond en liet uitgroeien tot een echte wereldstad.

Wederopbouw

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 14 mei 1940, sloeg echter het noodlot toe. Een bombardement van de Duitsers verwoestte bijna de hele binnenstad van Rotterdam. De stad smeulde nog dagen na. In plaats van bij de pakken te gaan neerzitten, gingen de Rotterdammers aan het werk. Nog geen vier dagen na het bombardement begonnen ze aan de wederopbouw van hun stad, waarbij ze kozen voor een compleet nieuw stedenbouwkundig plan.

Het Rotterdamse karakter

Die vernieuwingsdrift is altijd typerend geweest voor de Rotterdammers. Van filosoof Desiderius Erasmus, die in Rotterdam ter wereld kwam en een van de belangrijkste humanisten van de Renaissance werd, tot hedendaagse vernieuwers als architect Rem Koolhaas, kunstenaar Joep van Lieshout en ontwerper Daan Roosegaarde. Ook de immigranten, die in de jaren ‘60 en ‘70 naar Rotterdam kwamen om in de haven te werken, hebben het karakter van de stad sterk bepaald. Door hen kon Rotterdam uitgroeien tot fascinerende melting pot, waar ruim 170 culturen met elkaar samenleven.

Vandaag de dag

De afgelopen jaren is er opnieuw veel veranderd in Rotterdam. De skyline werd uitgebreid met een flink aantal nieuwe iconen, zoals de Markthal, De Rotterdam en het nieuwe Centraal Station. Tussen al die imponerende hoogbouw pionierden creatieve ondernemers er lustig op los, wat heeft gezorgd voor een spannend cultureel leven, waar inmiddels door vele internationale media vol lof over geschreven is. Rotterdam, een must visit city? Zeker weten!

Share