10x gratis in Rotterdam
Iris van den Broek

10x gratis in Rotterdam

In Rotterdam kun je genoeg gratis activiteiten doen. Je kan een dagje Rotterdam boeken, zonder dat je er voor hoeft te betalen. Hieronder vind je de top 10 gratis activiteiten die je zeker eens bezocht moet hebben.

1. Markthal

De overdekte Markthal is de grootste toeristische trekpleister van Rotterdam. Een overdekte markthal kom je in meer wereldsteden tegen, maar door de combinatie met woningen heeft Rotterdam een wereldprimeur. De plaats waar de Markthal staat is historische grond dicht bij de plek waar Rotterdam ooit ontstaan is. Tijdens de bouw zijn er dan ook interessante opgravingen gevonden. Deze archeologische vondsten zijn te zien in De Tijdtrap. Deze gratis tentoonstelling kun je vinden in het trappenhuis en parkeergarages van de Markthal.

2. ss Rotterdam

Het ss Rotterdam is één van de bekendste naoorlogse Nederlandse passagiersschepen en ligt permanent aan de kade bij Katendrecht. Vanwege de stoommachines wordt het schip ss Rotterdam genoemd, ss staat voor stoomschip. Op het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn beleef je nu het ultieme cruise-gevoel in het hotel, het restaurant en op het terras op het achterdek. Ook kun je heerlijk pootjebaden in het zwembad (40 cm diep) en heb je mooi uitzicht over de Maas.

Wist je dat elke Kubuswoning een boom voorstelt en dat alle woningen bij elkaar een bos vormen?

3. Kubuswoningen

De Kubuswoning is al meer dan 30 jaar een architectonisch fenomeen en wereldberoemd vanwege het opvallende ontwerp. De Kubuswoningen zijn ontworpen door de Nederlandse architect Piet Blom. Hij draaide een kubusvorming huis 45 graden en zette het op een zeshoekig pyloon. Samen vormen de woningen het ‘Blaakse bos’. Er zijn maar liefst 38 kubuswoningen, ze zijn aan elkaar geschakeld met twee megakubussen aan beide uiteinden. Elke woning heeft drie verdiepingen. Sommige bewoners gebruiken de derde verdieping als tuin.

4. Rotterdam Discovery

Rotterdam Discovery is dé startplek voor een bezoek aan Rotterdam. Deze gratis tentoonstelling neemt je mee op reis door het verleden, heden en de toekomst van Rotterdam. In de tentoonstelling ontdek je ook een grote maquette van Rotterdam met de nieuwste bouwprojecten erop, waardoor je ook de toekomst van de stad kunt zien. Je vindt Rotterdam Discovery in het souterrain van de Rotterdam Tourist Information, in de tuin van het historische Schielandshuis aan de Coolsingel. Een bezoek is prima te combineren met een middagje shoppen want de beroemde Koopgoot ligt om de hoek.

5. Kunst­avond in het Wit­te de Wit­h­kwar­tier

De Witte de Withstraat is een hippe en levendige culturele uitgaansstraat in Rotterdam. De straat bestaat uit kunstgaleries, cafés, restaurants en winkels die net even anders zijn. Iedere vrijdagavond is er de we­ke­lijk­se Kunst­avond in het Wit­te de Wit­h­kwar­tier. Je kunt dan gratis de instellingen en galeries in het Rot­ter­dam­se Kunst­kwar­tier bezoeken. De deelnemers van Kunstblock zijn: MAMATENTWitte de With Center for Contemporary ArtV2_ en WORM en zijn open vanaf 18.00 – 21.00 uur. Een gratis tour start om 19.00 uur bij de ba­lie Wit­te de With/​​TENT, Wit­te de With­straat 50 (reserveren is niet nodig).

6. Historisch Delfshaven

Ben je op zoek naar het oudste stukje van Rotterdam? Dan moet je een bezoek brengen aan het Historisch Delfshaven. De naoorlogse Delfshaven stamt uit het jaar 1389. Het biedt een heerlijke stadswandeling om al het moois te bewonderen wat door de eeuwen heen bewaard is gebleven.

7. Molens De Ster en De Lelie

Het Kralingse Bos is een prachtige groene oase in de stad waar je kunt wandelen, fietsen, sporten, picknicken en relaxen. Aan de Kralingse Plas vind je ook de enige nog werkende snuif- en specerijenmolens. De Ster en De Lelie, zoals de molens heten, zijn vaak op woensdag (10:00-16:00 uur) en zaterdagmiddag (14:00-16:30 uur) geopend. De toegang is gratis, maar een bijdrage aan de fooienpot wordt gewaardeerd en komt ten goede aan de molens.

8. Museum Rotterdam

In het centrum achter het Stadhuis vind je Museum Rotterdam in het Timmermanshuis. Het museum vertelt je alles over de geschiedenis van Rotterdam en haar inwoners. Ook aan de Coolhaven is een locatie van Museum Rotterdam. Als je beide musea bezoekt, krijg je flinke korting. Museum Rotterdam is iedere eerste zaterdag van de maand gratis toegankelijk.

9. FutureLand

Altijd nieuwsgierig geweest naar de Maasvlakte? Op Maasvlakte 2 staat het bezoekerscentrum FutureLand. Bij FutureLand beleef je de toekomst en ontdek je alles over de ontwikkeling van de haven. Daarnaast kun je met eigen ogen de grootste containerschepen en modernste containerterminals bewonderen! Futureland is geschikt voor jong en oud en is gratis toegankelijk.

10. Rotterdamse routes

Ontdek de stad en zijn unieke verhalen met behulp van de gratis Rotterdam Routes app. De app neemt je mee op reis door de stad en vertelt je het verhaal door de ogen van echte Rotterdammers. Zodra je in de buurt bent van de Westersingel kun je er voor kiezen om de Beeldenroute te ontdekken. Deze route voert je langs 17 kunstwerken van grote beeldhouwers. Ook kun je de indrukwekkende street art bewonderen met de wandelroutes van Rewriters010. Op de website kun je gratis de kaart downloaden.

10 x highlights in Rotterdam

10 x highlights in Rotterdam

Rotterdam biedt volop bezienswaardigheden en er is altijd wel wat nieuws te zien of te doen in de stad. Vooral op het gebied van architectuur kijk je in Rotterdam je ogen uit. In de top 10 van attracties en monumenten staan daarom ook veel architectonische hoogtepunten. Nieuwsgierig?

Ontdek dé must sees en bezienswaardigheden