COVID-19: Bezoek je Rotterdam? Lees hier de Coronamaatregelen.

Dit is Cas - Vintage fotografie van Cas Oorthuys

15 september 2018 t/m 13 januari 2019

Tentoonstelling, Toptentoonstellingen

Cas Oorthuys (1908-1975) heeft altijd veel gefotografeerd en is eigenlijk nooit zonder toestel de deur uitgegaan. Uiteindelijk laat hij een archief van bijna een half miljoen foto’s achter met o.a. landschapsfotografie met veel wind en water, imposante wolkenluchten en een open, opgeruimd landschap.

Tweede Wereldoorlog
Cas Oorthuys gaat niets uit de weg en met gevaar voor eigen leven blijft hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim fotografen. Zijn portret van een uitgehongerde vrouw met een stukje brood groeit uit tot het icoon van de hongerwinter. Na de oorlog richt hij zijn camera op de wederopbouw, waarin hij de sfeer van optimisme en hard werken weet te vangen. Ook reist hij in deze periode de hele wereld rond.

Familiebedrijf 
De naam ‘Cas Oorthuys’ staat voor een familiebedrijf waar fotografie deel van het gezinsleven uitmaakt. Het Nederlands Fotomuseum beheert zijn complete archief, waaronder duizenden vintage prints. Hieruit is voor de tentoonstelling Dit is Cas een selectie gemaakt.

Share

Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum (ingang Statedam) beheert sinds eind jaren 80 een groot deel van het fotografisch erfgoed in Nederland. Ook organiseert het museum internationale tentoonstellingen over fotografie, waarbij de leidraad wordt gevormd door de sterke documentaire traditie en de vernieuwing daarvan. De ene keer staat een...

Adres & Contact

Periodieke openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Prijsoverzicht

Prijstoelichting

Adults €14, 00 , €6, 00 18 t/m 25 jaar , CJP €6, 00 , Children €0 , Pasholders €0

Meer in Nederlands Fotomuseum

t/m 7 december 2020
Somfy Photography Award 2020 - Gimme Shelter

Somfy Photography Award 2020 - Gimme Shelter

Negen topfotografen strijden om de Somfy Photography Award 2020 en tonen hun nieuwe werk.

Tentoonstelling
t/m 23 december 2020
Anaïs López - De Migrant

Anaïs López - De Migrant

Met fotografie, audio, video en tekst neemt López je mee op een unieke reis, waarin de Javaanse Myna, een zwart vogeltje, de hoofdrol speelt.

Hoogtepunt, Tentoonstelling, Uitgelicht
t/m 18 januari 2021
De collectie belicht door Marwan Magroun

De collectie belicht door Marwan Magroun

De Rotterdamse fotograaf Marwan Magroun presenteert zijn persoonlijke keuze uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum.

Tentoonstelling