Branding Rotterdam

19 maart 2019 t/m 1 september 2019

Tentoonstelling, Toptentoonstellingen

In vervolg op de tentoonstelling BAUHAUS DESSAU – BRANDING ROTTERDAM in het Chabot Museum (2016/2017), kan nu in het kader van het jubileumjaar Bauhaus 100, opnieuw de internationale Avant-garde in Rotterdam versterkt worden belicht vanuit kunstenaarsvereniging De Branding, in schilderijen, beelden, tekeningen en grafiek.

Deze kunstenaarsvereniging had via de oprichters (met name kunstenaar en organisator Herman Bieling) goede internationale contacten met o.a. Herwarth Walden van Der Sturm waar ook Paul Citroen aan verbonden was, en Kurt Schwitters in Hannover. Hierdoor hebben in de relatief korte periode van bestaan (1917-1926) veel toonaangevende kunstenaars al vroeg in Rotterdam geëxposeerd. De Branding is hierdoor representatief voor het moderne Rotterdamse kunstklimaat en een belangrijke schakel in de ontwikkelingen in de moderne kunst begin vorige eeuw, zoals de opkomst van de abstracte kunst in Nederland.

Aan de hand van representatieve en kwalitatief hoogwaardige werken uit de collecties van zowel het Chabot Museum Rotterdam als Museum Boijmans Van Beuningen wordt een beeld getoond van deze roerige periode in het interbellum in Rotterdam. Een periode die gedomineerd werd door kunstenaarsinitiatieven en de kunsthandel (het nieuwe Boijmans was er nog niet). De tentoonstelling biedt de kans om gedeeltelijk lokaal of landelijk bekende kunstenaars in een internationaal perspectief (netwerk) te plaatsen. De bezoeker kan zelf visueel toetsen en zijn blikveld verruimen door iconische werken naast minder bekende werken vanuit de context van toenmalig Ultra Modern Werk te bekijken en in zich op te nemen.

Share

Chabot Museum

Het Chabot museum is een intiem museum met een gevarieerd internationaal tentoonstellingsprogramma. Het Chabot Museum beheert één van de belangrijkste collecties van schilder en beeldhouwer Henk Chabot (1894-1949), een Nederlandse expressionist. Als schilder van boeren en tuinders, van het Hollandse landschap en in de oorlogsjaren van vluchtelingen en onderduikers, heeft Chabot een eigen plaats binnen de Nederlandse moderne kunst.Het museum is gevestigd in de monumentale witte villa uit 193...

Adres & Contact

Periodieke openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag 11:00 - 16:30
Woensdag 11:00 - 16:30
Donderdag 11:00 - 16:30
Vrijdag 11:00 - 16:30
Zaterdag 11:00 - 17:00
Zondag 12:00 - 17:00

Meer in Chabot Museum

t/m 16 september 2019
Met Chabot naar Van Nelle instaptour

Met Chabot naar Van Nelle instaptour

Bezoek de Van Nellefabriek met een gids en kom alles te weten over dit UNESCO Werelderfgoed.

t/m 16 februari 2020
Ik voel me hier gewoon thuis

Ik voel me hier gewoon thuis

De privé-verzameling van Armando (1929-2018) met zo'n 400 werken van 121 hedendaagse kunstenaars.

Tentoonstelling

De website van Rotterdam Info maakt gebruik van cookies en kan andere gegevens van en over u verzamelen. U gaat hiermee akkoord door op 'Melding sluiten' te klikken of door gebruik te blijven maken van onze website.

Meer informatie