Beelder - J.A. Deelder


De Kunsthal Rotterdam presenteert het Locomotrutfantje, Moeder de Gans, Spartapiet, Cubaanse vlieg, Zaagmuts, Blauw Bloedzuiger en meer beelden van Jules Deelder. Deelder, beter bekend als dichter en nachtburgemeester van Rotterdam, laat de poëzie van zijn verbeelding spreken door plastic gekleurde spullen aan elkaar te lijmen.

Kunsthistorisch 
Deelder laat zich vooral níet leiden door wat kunsthistorisch verantwoord is. Pennen, cocktail-stampertjes, injectiespuiten, pijpjes, rietjes, lepeltjes, tandenborstels, speelgoed en lensdopjes worden op kleur verzameld en verwerkt tot ‘Beelder’, inclusief het kenmerkende vlinderbrilletje. Om zijn Beelder samen te vatten in woorden geeft hij ze liefkozend de meest toepasselijke namen. Een tiental meest aansprekende Beelder zijn bij de Kunsthal te zien.

Willem de Wielrenner
Toen dochter Ari Deelder een film maakte over Willem Koopman alias Willem de wielrenner, een bekend voormalig zwerver met een missie en bovenal ex-wielrenner, vond zij Jules bereid een aantal ruimteschepen te maken zoals Willem altijd deed in de kroegen van Rotterdam. Rotterdam was een ruimteschip dat elk moment uit het heelal kon worden geschoten door de Romeinen of door buitenaardse wezens, wist Willem. In tegenstelling tot Willem zag Deelder zijn creatie niet opstijgen tot in de verre uithoeken van het heelal, maar juist landen in de Kunsthal en een nieuwe dimensie aan zijn rijke oeuvre van poëzie en performances toevoegen.

Over Jules Deelder
Geboren in 1944. Zoon van een Rotterdamse handelaar in vleeswaren. Sparta-Supporter. Verzamelaar en permanent drager van vlinderzonnebrillen. Dichter sinds de vroege jaren zestig - destijds nog als Julian the Joint. Jazzconnaisseur. Acteur in populaire reclamespots. Zet sinds 1980 zijn werk niet alleen te boek, maar ook op de plaat, video en DVD. Zijn kracht is dat hij zijn verhalen niet voorleest, maar voordraagt. Drumt in het grootste trio ter wereld, genaamd ‘Trio Me Reet’. Draagt exclusieve flamencodansersenkellaarsjes. Vader van dochter Ari. Schrijft boeken waarbij je als lezer de neiging krijgt om je ogen steeds sneller over het papier te laten vliegen. Principieel Citroën-rijder. Snelheidsmaniak op de weg. Is na Toon Hermans de best verkochte dichter van Nederland. Schreef recentelijk een kinderboek. Heiligt het principe dat alle publiciteit goede publiciteit is.

Kunsthal Rotterdam

Kunsthal Rotterdam, in een opvallend gebouw ontworpen door het Rotterdamse bureau OMA/Rem Koolhaas, werd geopend in 1992.

Adres & Contact

Prijstoelichting


diverse reducties mogelijk

Share

Meer in Kunsthal Rotterdam

Meer tentoonstellingen

Geef een VVV Cadeaukaart

Geef een VVV Cadeaukaart

Download de Rotterdam Tourist app

Download de Rotterdam Tourist app

Ontvang korting met de Rotterdam Welcome Card

Ontvang korting met de Rotterdam Welcome Card