COVID-19: Lees hier de Coronamaatregelen voordat je Rotterdam bezoekt.

48 uur architectuur in Rotterdam

48 uur architectuur in Rotterdam

Rotterdam is de architectuurhoofdstad van Nederland. Met dit 48 uursprogramma ontdek je alle architectonische hoogstandjes van de Maasstad.

Bekijk de video

Dag 1

Dag 1

10.34

Aankomst op Rotterdam Centraal. Haal een City Map bij de Rotterdam Tourist Information in de hal van het Centraal Station. Originele souvenirs shop je bij ‘Love Rotterdam. Gifts, Food & More’.

10.40

Wist je dat het dak van Rotterdam Centraal boven de sporen gedeeltelijk bedekt is met zonnepanelen? Het gaat vloeiend over in de kap boven de stationshal. De punt hiervan wijst naar het centrum van de stad. Even rustig genieten van dit architectonische hoogstandje? Start dan met een koffie bij De Nieuwe Poort in het Groothandelsgebouw, een van de symbolen van de wederopbouw van Rotterdam. Pak de lift naar de 7e verdieping voor een prachtig panorama.

11.10

Ontdek, op je weg naar het Schouwburgplein, de Calypso, een opvallende woontoren met ernaast de koperen Pauluskerk. Relax op de groene zit- en ligelementen op het Schouwburgplein. Het door architectuurcritici over de gehele wereld geprezen én verguisde plein staat op het dak van een parkeergarage. Rondom het plein vind je De Doelen, de Rotterdamse Schouwburg en bioscoop Pathé Schouwburgplein.

12.05

Loop via de Korte Lijnbaan naar het Stadhuis, een van de weinige gebouwen die het bombardement in 1940 heeft doorstaan. Het monumentale gebouw in Beaux-Artsstijl met Byzantijnse, Romaanse en Art-deco invloeden is symmetrisch van opzet en gebouwd rondom een mooie binnentuin, die te bereiken is via de straat die het Stadhuis ‘doorkruist’. Wil je binnenkijken? Maak dan vooraf een afspraak voor een rondleiding.

12.20

Loop via de gezellige winkels op de Meent, langs de middeleeuwse Laurenskerk, naar de Kubuswoningen van architect Piet Blom. Bezoek De Kijk-Kubus. Deze ingerichte museumwoning  is speciaal ontworpen en gemaakt om de bezoeker een indruk te geven hoe in een kubuswoning geleefd wordt.

13.15

Even bijkomen in de Markthal is er niet bij. Bezoek de shops en vers units en kijk omhoog en zie het kunstwerk ‘Horn of plenty’ van Arno Coenen en Iris Roskam. Bij roltrappen kun je de gratis de tentoonstelling De Tijdtrap bekijken. Kies voor een lunch bij 21 Pinchos. Geen toetje genomen? Neem dan voor onderweg een stroopwafel, donut of een andere zoete verrassing mee.

15.30

Neem de tram en metro of loop via de Boompjes en de Erasmusbrug naar Wilhelminaplein. Geniet van de hoogbouw op de Wilhelminapier met o.a. De Rotterdam, de driedubbele wolkenkrabber van de Rotterdamse architect Rem Koolkaas. Reserveer een rondleiding door De Rotterdam met De Rotterdam Tours of kies voor wat variatie in je programma en bezoek LantarenVenster in gebouw New Orleans met mooie (jazz)concerten en arthouse films.

18.30

Met de tram of metro is het één halte naar het Mainport Design Hotel bij Leuvehaven. Pak een cocktail in hotelbar On the Rocks of relax op de kamer. Hongerig? Loop naar het Witte de Withkwartier met zijn vele restaurants en bars. Fijne avond!

Dag 2

10.08

Na een ontspannend ontbijt in het hotel lopen we via de Witte de Withstraat richting het Museumpark.

10.34

Bezoek Het Nieuwe Instituut, met tijdelijke tentoonstellingen over Architectuur, Design en Digitale cultuur, en Huis Sonneveld, een museumwoning waarin je ervaart hoe het was om anno 1933 in een hypermodern huis te wonen.

12.51

Lunch op het zonnige terras van Het Nieuwe Instituut.

14.03

Wat ga je vanmiddag doen? Ontdek je Rotterdam van boven op de Euromast of ga je voor een bezoek aan de Kunsthal, een gebouw van de Rotterdamse architect Rem Koolhaas?

16.32

Loop vanaf Leuvehaven langs het water over de groene Boompjes. Ontdek de Vlaggenparade, een ´buitenmuseum´ met 230 vlaggen naast elkaar.

17.14

Loop door richting Aloha, een bar en restaurant in de wildwaterbaan in het voormalig zwemparadijs Tropicana.

18.39

Blijf in Aloha voor een verrassend diner of ontdek de nabijgelegen Oude Haven. In de eerste wolkenkrabber van Europa, Het Witte Huis, bevindt zich eetcafé Het Witte Huis, waar je tot laat kunt borrelen en eten. Andere hotspots zijn Stockholm en Popocatepetl.

20.29

Loop langs de woonboten en historische schepen in de Wijnhaven en Leuvehaven terug naar het Mainport Design Hotel.

De Markthal

De Markthal

Een overdekte markthal kom je in meer wereldsteden tegen, maar door de c...
Centraal Station Rotterdam

Centraal Station Rotterdam

Rotterdam Centraal Station wordt ook wel de internationale toegangspoort...
Erasmusbrug

Erasmusbrug

De 800 meter lange Erasmusbrug is de verbinding tussen het noordelijk en...